Gunnar Bergendahl är leg. receptarie och var under 17 år chef för apoteket vid Beckomberga sjukhus i Bromma. Under slutet av 60-talet var han befäl på olika FN-förband på Cypern och under början av 70-talet arbetade han med praktisk sjukvård. På mitten av 70-talet arbetade han på apotek i Norge under ett år för att därefter vikariera under ett år som chef för apoteket vid Norrtälje sjukhus samt tillbringade några år på informationsavdelningen på huvudsjukhusapoteket i Stockholm. Under en kortare tid var han dessutom chef för ett sjukhusapotek i Saudi. Numera arbetar han som fristående konsult inom läkemedels- och ledarskapsområdena. Han har författat fem kompendier samt varit medförfattare i en bok. Under de senaste åren har han skrivit ett antal artiklar i olika myndigheters och organisationers tidskrifter. Han har också varit en mycket frekvent föreläsare inom främst ämnet farmakologi. Huvuddelen har varit olika internutbildningar men en del har varit inom högskolan och dessutom en handfull föreläsningar hos olika myndigheter och organisationer.
INFOFARM - Historik.
Under slutet av 1970 talet startades INFOFARM av Gunnar Bergendahl som ett fritidsföretag. Han upplevde att den apoteksorganisation som han då arbetade i hade lågt i tak intellektuellt samtidigt som de sårvårdsprodukter som hade den största försäljningen helt saknande modärn vetenskaplig dokumentation. Den lösning som man i huvudsak tvättade sår med saknade dokumenterad bakteriedödande effekt och kunde inte ens tillverkas steril i de volymer som krävdes. Den var lite sammandragande på samma sätt som antiperspiranter. Vidare var det så att det läkemedel som användes för att lösa upp död vävnad i sår likaledes saknade modärn vetenskaplig dokumentation.
Dessa två faktorer tillsammans gjorde att INFOFARM bildades samt att det första kompendiet "Sår Och Sårvård" utkom. Det såldes i cirka 8 000 exemplar. Det blev också en hel del föreläsningar om Sårvård och detta ibland med en legendariskt överläkare i infektionssjukdommar. Tillsammans med bland annat honom utkom också en bok om "Sårvård".
Under hela denna period och fram till mitten av 1980-talet var det också mycket föreläsningar i grundläggande farmakologi för i huvudsak sjuksköterskor.
Senare under 1980-talet så började landstingen få ont om pengar och verksamheten med att föreläsa ur hela farmakologiboken minskades.
I denna veva kom den första upplagan av kompendiet om psykofarmaka ut och föreläsningar blev i huvudsak om psykofarmakologi samt läkemedelsmissbruk och läkemedelsberoende även om det då och då förekom förläsningar ur hela farmakologiboken.
Det började också bli aktuellt för landstingen att se över sina kostnader och detta resulterade i ett antal föreläsningar om läkemedelskostnader och läkemedelstatistik.
År 2001 lämnade Gunnar apoteksorganisationen och arbetar numer helt fristående.

Gunnar står i bakersta raden längst till vänster. Bilden tagen hos en av världens mest forskningsintensiva industrier.

Bilden är tagen i mitten på 90-talet till Åke II af Apotekets femtioårsdag. Apotekscfefer i västra Stockholm.

 |
Read More |
 | |